2010. november 29., hétfő

Nagyon.... nagyon....


Torockói ünnepi kalács panelkonyhára átírva.
Néztem a Paprika tvt a minap és pont ezt a kalácsot sütötték. Egyből tudtam, hogy ez a nekem való kalács :) fahéjas!!!
Eredetileg az egy kilós tésztát asztallapnyira kell kinyújtani fahéj és cukor keverékével hinteni hajtogatni megint hinteni és hajtogatni, majd a tésztát egy cserép kalácsformába rakni és kemencében sütni.
Nekem sem megfelelő asztalom, sem kalácsformám sem kemencém, de mivel nincs számomra lehetetlen nekivágtam.
Hát az az illat ami sütés közben terjengett itthon hát az valami fantasztikus. Már csak ezért is érdemes megsütni :D Az íze pedig isteni finom. A tészta érdekessége, hogy nem tartalmaz cukrot, pedig hát kalács ugye... Így mikor beleharap az ember érdekes élmény éri, egyrészt a szinte ízetlen tészta érdekessége másrészt a cukros fahéj finomsága.... Nagyon...nagyon... :D
Bele sem merek képzelni, hogy milyen lehet kemencében sütve. :)
A recept:
a kovászhoz:
0.5 dl tej;
2 evőkanál liszt;
1 élesztő;

a kalácshoz:
1 kg finomliszt;
3 dl tej;
1 kávéskanál só;
1 tojás;
35 dkg cukor;
10 dkg fahéj;
1 evőkanál zsír;
25 dkg vaj;
5 evőkanál olaj;
1 tojás sárgája;

A kovász: az élesztőt elkeverjük a liszttel és a langyos tejjel, és 2-3 óráig hagyjuk.

A kalács: a lisztet forró tejjel, egy kávéskanál sóval, egy tábla olvasztott vajjal, a kovásszal, egy tojással, 2 kanál olajjal és esetleg egy kis vízzel jól összedagasztjuk, amíg hólyagos nem lesz. Szobahőmérsékleten, letakarva, másfél órát pihentetjük.

Lisztezett abroszon asztal nagyságúra kinyújtjuk, megszórjuk fahéjas cukorral, olvasztott vaj és olaj keverékével, összehajtogatjuk, megint megszórjuk, és újra összehajtjuk. Patkó formára alakítjuk, tojássárgájával megkenjük, és kizsírozott kalácsformába tesszük. Előmelegített kemencében két órát sütjük.

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése